Afbeelding bij het artikel 'Welzijn verbeteringen in slachthuizen met Optimal Flow'

Welzijn verbeteringen in slachthuizen met Optimal Flow

Schapen worden slachthuizen vervoerd om daar te worden geslacht, waar ze gewoonlijk ‘s nachts in stallen blijven. Vervolgens worden ze door het slachthuis geleidt via een reeks hokken die uiteindelijk uitmondt in een file vlak voor het moment van slacht.
Slachthuizen worden geconfronteerd met de uitdaging om een goed dierenwelzijn te garanderen en tegelijkertijd vee efficiënt te verwerken. Het bereiken van optimale resultaten voor beide doelstellingen kan tot conflicten leiden.
De verplaatsing naar én in het slachthuis kan bij de schapen aanzienlijke stress veroorzaken, waardoor het welzijn in het gedrang komt. Dit onderzoek introduceert het concept van “Optimal Flow”, waarbij de verplaatsing van schapen door het slachthuis snel gaat met minimale tekenen van stress bij de schapen.
Voor schapen komt dicht op elkaar staan overeen met de aanwezigheid van een roofdier. De resultaten van de pilotstudie wijzen erop dat de optimale doorstroming in dit slachthuis optreedt als de schapen voldoende ruimte krijgen om zich vrij te bewegen. Zij ervaren dan de minste stress en verplaatsen zich dan het snelst door het slachthuis.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33572885/

Wollige weetjes

Een to-the-point nieuwsbrief waarin in normaal Nederlands de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over schapen met een tikkeltje zout samengevat worden.

Ontvang ze in je mailbox.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de privacy en voorwaarden.

herdr.nl maakt alleen gebruik van functionele cookies en verzamelt géén gegevens van haar bezoekers

KvK: 78507529 • BTW: NL003339600B93