Permacultuur beplantingsplan

Geen tuin zonder beplantingsplan

Wat is een permacultuur zonder beplantingsplan? In grote lijnen is onze tuin onderverdeeld in 4 vakken: A–D.

Permacultuur beplantingsplan
Permacultuur beplantingsplan

Vak A is het stuk van de moestuin waar onze kinderen hun eigen stukje moestuin hebben. Hier komen waarschijnlijk planten als oermais, reuze dropplant, braam en munt te staan. Planten waar je lekker van kan snoepen.

Vak B gebruiken wij voor de drie gezusters: mais, pompoen en bonen. Wij vinden het gek om niet eens de ‘ouderwetse’ manier van voedselverbouwen verkent te hebben.

In vak C staan 5 fruitstruiken van de vorige huurder. Omdat wij ze niet willen ruimen voor we weten wat de opbrengst is gebruiken laten wij ze in elk geval dit seizoen staan. Er onder zal een groenbemester gezaaid worden om het bodemleven te verbeteren.

En in vak D wordt het eerst stuk permacultuur aangelegd door het mulch doek heen en zal er een klein stukje ‘traditionele moestuin’ zijn. We hebben immers nog een aantal eenjarige zaden liggen die we niet verloren willen laten gaan. Volgende seizoen zal de permacultuur verder doorgetrokken worden naar vak C en B.

Langs vak D komt een bloemenstrook bestaande uit meer- en eenjarige bloemen. Aan de zuid grens van onze tuin maken wij nog een vak met hosta’s en wat vlinderstruiken die uit onze achtertuin komen.