Afbeelding bij 'Hosta's voor de egelsnelweg'

Hosta’s voor de egelsnelweg

Ik kan blijven strooien met korrels tegen naaktslakken, maar dat is niet wat ik wil. Teveel naaktslakken betekent uiteindelijk dat de balans in de moestuin niet goed is. Die balans kan hersteld worden door kikkers, egels, muizen en vogels in de tuin te halen.

Omdat er voornamelijk naaktslakken de tuin kaalvreten leg ik niet meteen de focus op vogels. Vogels eten namelijk het liefste huisjesslakken. Kikkers, egels en muizen daarentegen zijn dol op naaktslakken.

Incidenteel zie ik al een kikker door onze tuin schuifelen, niet zo gek met een sloot op nog geen 20 meter afstand. Een egel mis ik alleen nog wel. Aangezien de achterkant van onze tuin grenst aan een klein strookje bos heb ik daar het hek omhoog getrokken zodat een verdwaalde egel onze tuin in kan. Dit ga ik proberen over de gehele achterzijde te doen, maar je moet ergens beginnen.

Bij de opening heb ik hosta’s in de grond gezet. Naaktslakken zijn dol op jonge hosta scheuten. Hiermee hoop ik dus een onbeperkt buffet voor de egels te creëren. Nu nog een schuilplaats in elkaar flansen en zorgen dat de zwarte aarde bedekt raakt met een mooie mulchlaag waar schimmels en insecten in gaan tieren. Mogelijk dat een muis dan ook besluit om zijn intrek in onze tuin te nemen.

O, ik heb ook nog suikermais en pastinaak in de tuin gezaaid. Dat komt later.

Mochten er nog meer tips zijn om op een natuurlijke wijze de populatie naaktslakken in toom te houden dan hoor ik dat graag.

Wollige weetjes

Een to-the-point nieuwsbrief waarin in normaal Nederlands de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over schapen met een tikkeltje zout samengevat worden.

Ontvang ze in je mailbox.

Door je in te schrijven ga je akkoord met de privacy en voorwaarden.

herdr.nl maakt alleen gebruik van functionele cookies en verzamelt géén gegevens van haar bezoekers

KvK: 78507529 • BTW: NL003339600B93